Het schilderen van deuren is een klus waarbij wel enige ervaring is vereist.
Het eindresultaat zal beter zijn op het moment dat je weet wat verf ‘doet’, hoe het vloeit,
hoe het verdeeld moet worden voor de juiste dikheid.

Een goede basis is het eerste vereiste om een mooi eindresultaat te krijgen.
Alle binnendeuren die wij leveren zij reeds voorzien van een grondverf, indien je de deur aangepast hebt dien je eerst de bewerkte delen 2x te gronden.
Tussen de lagen door altijd schuren voor een betere hechting.

Alleen als de ondergrond schoon en strak is, ben je in staat strak werk te leveren.

Een goede voorbewerking van de ondergrond. Dit betekent in de praktijk reinigen, veel schuren en (eventueel) plamuren. Een laag verf heeft bijna geen vullend vermogen. Dit betekent dat je krassen, beschadigingen enz. niet met verf kunt verhullen.

De deur zeer goed reinigen en ontvetten. Vuil, stof en vet zijn de belangrijkste oorzaken van onthechting van lak.

Gebruik voor de reiniging Universol van Sikkens (of gelijkwaardig). Dit is een milieuvriendelijke ontvetter met alle goede eigenschappen van ammonia. Het is niet schuimend, niet agressief voor de huid, volledig biologisch afbreekbaar en zeer gebruiksvriendelijk. Vraag ernaar bij uw verfspeciaalzaak

Erg belangrijk is het opschuren van de deur. Om het beste resultaat te krijgen raden wij schuurpapier met minimaal korrel 180 aan. Beter nog is om zogenaamde scratchpads te gebruiken, bijvoorbeeld SandBlaster Fine 320 of 180 van 3M. Deze pads zijn makkelijk in gebruik en leveren een zeer goed resultaat.

Dusdanig schuren dat de toplaag ruw aanvoelt. Zodoende wordt een goede hechting gega­randeerd.

Oppervlakten stofvrij maken met een droge doek of zachte borstel.

Het afkitten van panelen en/of hoekverbindingen bij binnendeuren, is voor een perfect resultaat niet noodzakelijk. Indien u dit toch wenst te doen gebruik dan een siliconenvrije kit. Eventuele krimpnaadjes die ontstaan in de kitrand, vallen buiten de garantie.

De deuren dienen twee maal afgelakt te worden voor een perfect resultaat.

1. begin met de kruisroeden, waarbij je -per stijl- eerst de zijden naar het glas toe schildert en nadien ‘vlak op’

2. de bovenste horizontale stijl. Hierbij schilder je eerst de bovenrand van de deur om deze te beschermen tegen vocht. Vervolgens de delen die aansluiten op het glas en als laatste ‘vlak op’.

3. binnen het onderste paneel begin je met de dieper liggende delen. Verdeel de verf vanuit het midden naar de zijden toe. Zodoende verdeel je de verf goed en gelijkmatig en loop je niet het risico dat de verf zich in de uiterste hoeken ophoopt en gaat druipen.

4. schilder de horizontale delen van het paneel; eerst de bovenste naar het glas toe en vervolgens de overige ‘vlak op’. Vergeet de onderzijde van de deur niet, zodat je deze beschermt tegen vocht
.
5. de scharnierkant van de deur. Ook hier weer eerst de randen naar het glas toe schilderen en nadien de gehele stijl ‘vlak op’ .

6. begin met de kopse kant van de deur. Dit is de rand waar je bij een geopende deur tegenaan kijkt. Vervolgens schilder je de randen naar het glas toe en rondom de slotplaat

Herhaal dit proces voor een tweede maal aflakken

Vergeet niet: na de eerste laklaag, dient de deur wederom opgeschuurd te worden. Dit zorgt voor een betere hechting van de tweede laklaag.