Deur afhangen

Een stompe deur afhangen is een precies werkje. het is een klus die wel enige ervaring vraagt.
We zullen stap voor stap het afhangen van een deur uitleggen met tips en een instuctievideo van Skantrae.

Bij het vervangen van een bestaande deur dient u altijd de scharnieren te vervangen, scharnieren slijten waardoor er speling op de scharnieren komt.
Het is lastig om een nieuwe deur af te hangen als de scharnieren niet goed zijn. 

Meet de maten van het kozijn, doe dit op verschillende punten. Zit hier grote afwijkingen in kijk dan eerst aan welke zijde het kozijn het ergste bol of hol loopt. Teken de maten af 2 mm kleiner als de kozijnmaat deur en schaaf of zaag dit van de deur af.

afhangen stompe deurHet is beter om in kleine stapjes de deur naar de juiste breedte te zagen of schaven, als 

1 keer teveel.

Zet de deur nu terug in het kozijn en kijk of dat de naad aan op de langezijde overal evenwijdig loopt met het kozijn, schaaf de deur nog af waar nodig.

Plaats nogmaals de deur in het kozijn om deze nu op de echte juiste breedte af te tekenen.

afhangen stompe deur

 Je houdt aan de scharnierzijde een naad aan van 3mm en aan de sluitzijde een naad van 2mm.

Nu gaan we voor de laaste keer de deur op breedte schaven. Dit is ook gelijk het moment om de lange zijde's arm te schaven, dat wil zeggen 2mm schuin naar binnen.Je doet dit om de deur goed in het kozijn te laten draaien.

Met een scherpe handschaaf en onder een hoek van 45 graden de scherpe hoeken erafhalen.

Dan is het nu tijd om de hoogte aan te passen. Druk de deur tegen de bovenkalf van het kozijn.Nu is het mogelijk om de bovenzijde van de deur af te tekenen met de vorm van het kozijn mee.

Zaag je deur op de afgetekende lijn en plaats deze nogmaals terug in het kozijn. Plaats een vulstukje van 2mm tussen de deur en het kozijn en druk de deur omhoog, nu kunnen we de onderkant van de deur aftekenen met de vloer mee, houd hier een naad aan van 5mm. Zaag voor de laatste maal de deur.

Dan is het nu tijd geworden om de nieuwe scharnieren te monteren in het kozijn Zet het scharnier blad vast met 1 schroef.
Plaats de deur terug in het kozijn met het 2mm vulplaatje en teken de maat van de scharnieren af op de deur.

Haal de deur uit het kozijn en teken de scharnieren af op de deur en frees of hak de uitsparing van het scharnier in de deur.

 

Monteer na het uitfrezen het scharnierblad met 1 schroef vast aan de deur. Plaats de deur nu in het kozijn en plaats de pennen van het scharnier, als een van de pennen er niet soepel ingaat schroef dan een plaat een klein stukje los en plaats de pen in het scharnier. 
Nu kunnen alle scharnierbladen met de rest van de schroefgaten vastgezet worden. 

 

 

 

Mochten er nog vragen zijn, beantwoorden we ze graag.